Türkiye’nin 3. büyük kenti İzmir, 8000 yıl öncesine dayanan bir tarihe sahiptir. Tarihi Paleolitik döneme kadar uzanan kentin, büyük imparatorluklardan küçük uygarlıklara sayısız medeniyeti tarih boyunca barındırmış olması şaşırtıcı değildir. Dünyanın 7. büyük harikası olan Artemis Tapınağı İzmir’dedir. İncil’de adı geçen 7 kiliseden 3’ü İzmir sınırları içerisindedir. İzmir, Anadolu’nun Ege Denizi’ne açılan en önemli kapısıdır.
İzmir tarih boyunca Doğu ve Batı’yı bir arada barındıran bir kent olmuştur. Selçuklu ilçesindeki Efes Antik Kenti, şehrin bu karakteristik özelliğinin en önemli ve en temel tarihi yansımasıdır. Efes M.Ö. 6000 yıllarında inşa edilmiştir. Kent önemli bir politika ve ticaret kenti olmuştur. Roma İmparatorluğu döneminde Asya Eyaleti’nin başkentliğini yapmıştır. Hellenism’in en ihtişamlı yılları burada geçmiştir. Artemis kültürünün en önemli kaynağı Artemis Tapınağı Efes’tedir.
Odeion, Magnesia, Heracles, Mazeus Mithridates ve Gymnasiumu Kapıları, Roma dönemine ait bir okul olan Gymnasion, belediye binası olarak kullanılmış Prytaneion ve Meryem Ana Kilisesi görülmesi gereken mimari yapılardır.
Bergama’da bulunan Bergama Antik Kenti de İzmir’in önemli bir tarihi değeridir. Burada bulunan mimari yapılar göz kamaştırır. Roma Kenti, Bergama Kütüphanesi, Dionysos Tapınağı Antik Kent’in içindedir.
M.Ö. 6. yüzyılda Efes Kenti; bilim, sanat ve kültür üretiminde lokomotif bir kentti. Ünlü Bilgin Heracleitos, rüya yorumcusu Artemidoros, Şair Callinos, Şair Hipponaks, Bilgin Zenodots kentin yetiştirdiği önemli insanlardır.
Konak Meydanı’ndaki Saat Kulesi, Yahudi kültürünün simgesi Asansör Kulesi, Mezarlıkçıbaşı ve Konak Meydanı arasında uzanan tarihi çarşı Kemeraltı, müzeler (İzmir Arkeoloji Müzesi, Agora Müzesi, İzmir Etnografya Müzesi, Efes Müzesi…), hanlar, hamamlar, kütüphaneler kentin zengin kültür ve tarihinin önemli parçalarıdır.